Trekkertrek, tractorpulling of trekkerslep. De sport kent in Nederland veel verschillende namen. Maar wat houdt de sport precies in?

Ik kan beter met de trekker dan jij!

De eerste tractorpulling “wedstrijden” werden verreden in de Verenigde Staten. En zoals bijna elke gemotoriseerde sport begint, ging het om elkaar te laten zien wie de beste machine heeft en het beste erop kan rijden.

In 1977 kwam dit fenomeen overgewaaid naar Nederland. Waar de eerste wedstrijden gereden werden op de Flevohof, waar nu Walibi World staat. In 1980 kwam Polygoon Journaal deze nieuwe agrarische sport vastleggen.

De sport won veel populariteit en verspreidde zich door geheel Nederland. In elke provincie kwamen meer en meer wedstrijden en daarmee ook verschillende reglementen. Want ook al is Nederland klein, een trekker wordt heel anders gebruikt en ingericht in het Noorden dan in het Zuiden.

Hoe gaat trekkertrek/trekkerslep/tractorpulling nou precies te werk?

De insteek van de wedstrijd is eigenlijk heel simpel: trek een verzwaarde ‘sleepwagen’ zo ver mogelijk, haal je de 100 meter? Dan heb je een “Full Pull”. Degene met de verste afstand wint in zijn of haar klasse. Voorheen reed er een trekker langzaam naar voren op de wagen, tegenwoordig is dit een gewicht die zich uit zichzelf naar voren brengt.

Omdat er veel verschillende soorten trekkers zijn worden deze ingedeeld op gewicht en een maximaal aantal vermogen, zo blijft de wedstrijd zo eerlijk mogelijk.

Ook wordt de sleepwagen hierop ingesteld, hoe groter de trekker hoe zwaarder de sleepwagen. Voor de allergrootste tractoren worden er zelfs messen in de grond gestoken om het nog moeilijker te maken.

Trekkerslep Hooghalen 2016

Een stijgerende International 844 voor de sleepwagen “Next Mission”.

Klinkt als gewoon gas d’rop en gaon toch?

Zou je denken! Maar er komt veel meer bij kijken:

  • Hoeveel profiel zit er op de banden?
  • Hoeveel lucht zit er in de banden?
  • Vierwielaandrijving of niet?
  • Is de verdeling van het gewicht goed?
  • Staat het trek-oog te hoog of te laag?
  • Welke versnelling?
  • Hoog of laag toeren?
  • Snel of langzaam?
  • Wat is de staat van de baan?

Zoals je ziet hangt succes af van meerdere elementen, dit is ook wat de sport zo leuk maakt. Je kan nog zo’n goede trekker hebben, maar als je niet weet hoe je het maximale eruit kunt halen ben je nog nergens.

Maar wat maakt trekkertrek en trekkerslep nou zo verschillend?

In de basis maakt het geen verschil, bij ons is het reglement anders. Om te kunnen onderscheiden van de andere reglementen is de naam Trekkerslep in het leven geroepen. Deze vorm van trekkertrek vind je voornamelijk in Overijssel en Drenthe.

Trekkerslep Hooghalen

Sinds 2000 organiseert Trekkerslep Hooghalen jaarlijks een trekkertrek wedstrijd. Waar we klein zijn begonnen in Westerbork zijn we vanaf 2010 in Hooghalen echt uitgegroeid tot een volwassen evenement. Samen met wel bijna 80 vrijwilligers proberen we elk jaar een leuk evenement neer te zetten voor jong en oud. Voor ons is het feest om de wedstrijd heen net zo belangrijk! Daarom proberen we elk jaar ons programma uit te breiden met meer muziek en activiteiten.

In 2019 hebben we de Trekkerslep Hooghalen Trainingsdag in het leven geroepen. Op deze trainingsdag kan ieder die dat wil oefenen voordat ze het seizoen ingaan. Zowel veteranen als beginners krijgen de kans om zonder de druk van volle hekken met publiek nieuwe instellingen op de trekker te proberen en mooi gemoedelijk tips uit te wisselen.

Met eigen ogen trekkers bewonderen? Elk jaar in het tweede weekend van augustus hebben wij krachtpatsers op de baan uit alle windstreken! Zelf eens meedoen? Bekijk ons reglement.